Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb drożdżowy z piwem i melasą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Piwny chlebek jest niezwykle miękki i puszysty. Zachowuje świeżość dłużej niż inne drożdżowe chleby.

Chleb drożdżowy z piwem i melasą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb drożdżowy z piwem i melasą

 

Sposób przygotowania:

Chleb drożdżowy z piwem i melasą
Piwo i oliwę wlać do garnuszka, dodać melasę. Postawić na ogniu i podgrzewać do temperatury około 50 stopni. Przestudzić. Wkruszyć drożdże i odstawić na 5 minut aż się spienią. Następnie dokładnie wymieszać. Obie mąki i sól wsypać do misy robota, wlać rozczyn piwny, zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na półtora godziny do wyrośnięcia. Następnie przełożyć do keksówki długości 25cm i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.
Chleb drożdżowy z piwem i melasą
Piwo i oliwę wlać do garnuszka, dodać melasę. Postawić na ogniu i podgrzewać do temperatury około 50 stopni. Przestudzić.
Chleb drożdżowy z piwem i melasą
Wkruszyć drożdże i odstawić na 5 minut aż się spienią. Następnie dokładnie wymieszać.
Chleb drożdżowy z piwem i melasą
Następnie przełożyć do keksówki długości 25cm i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Chleb drożdżowy z piwem i melasą
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 35 minut. Wystudzić na kratce.