Sposób przygotowania:
Pszenny chleb z suszoną cebuląEtap 1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 2
2 garście mąki odłożyć, resztę przesypać do miski. Do mąki w misce dodać sól i suszoną cebulę, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do suchych składników dodać wodę i rozczyn drożdżowy.
Etap 4
Wymieszać, zagnieść. Ciasto wyrabiać ok. 10 minut. Następnie podsypać pozostawioną mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 5
Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Z ciasta uformować okrągły bochenek, ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 6
Chleb wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 250 stopni z funkcją hydro pieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą). Piec ok. 25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, chleb piec kolejne 20 minut. Upieczony chleb studzić na kratce.