Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pszenny chlebek domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chlebek pieczony w domu smakuje wyjątkowo.

Pszenny chlebek domowej roboty

Składniki:

Pszenny chlebek domowej roboty

 

  • 3 szkl mąki pszennej
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Pszenny chlebek domowej roboty
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, oliwę, pozostałą ciepłą wodę, drożdże i dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie po godzinie ciasto lekko przerobić, uformować chlebek, włożyć do formy keksowej lub ułożyć na blaszce. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp 180 stopni około 45-55 minut.