gosiapiotrek23

gosiapiotrek23

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1030]

Pszenny chlebek z otrębami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny chlebek z dodatkiem otrąb owsianych. Trochę czasochłonnych ale warto go poświęcić jest bardzo smaczny i zdrowy.

Pszenny chlebek z otrębami owsianymi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pszenny chlebek z otrębami owsianymi

 

  • zaczyn;
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 g drożdży,
  • reszta:
  • 3 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka soli,
  • 10 g drożdży,
  • 2 łyżki otrębów owsianych,

Sposób przygotowania:

Pszenny chlebek z otrębami owsianymi
Składniki zaczynu łączymy i odstawiamy na noc. Rano do zaczynu dodajemy mąkę, wodę i drożdże, zagniatamy. Odstawiamy na ok 20 min. Następnie dodajemy sól i otręby, wgniatamy. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Po tym czasie odgazowujemy ciasto i odstawiamy na następne pół godziny. Po tym czasie Formujemy bochenek, przekładamy do formy i również odstawiamy na 30 min.Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na początku w 230 stopniach przez 10 min następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i pieczemy ok 40 min. Pod koniec zwiększamy temperaturę do 230 i pieczemy ok min. Smacznego.
Pszenny chlebek z otrębami owsianymi
składniki zaczynu łączymi i odstawiamy na noc
Pszenny chlebek z otrębami owsianymi
Rano dodajemy resztę składników i odstawiamy.

Tagi:

chleb pieczywo