2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Chlebek na otrębach pszennych

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Takiego chlebka nic nie zastąpi ,robi go się szybko ,najlepiej smakuje świeży z masełkiem ,aromat gdy się piecze cudowny...

Chlebek na otrębach pszennych Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek na otrębach pszennych

 

  • Na jedną keksówkę o wym 39X12 cm

 

  • 3,5 szklanki mąki typ 650
  • 1 szklanka otrąb pszennych
  • 3 łyżki ziarna sezamu
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2,5 szklanki wody letniej
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Chlebek na otrębach pszennych
Pół szklanki wody podgrzać aby była ciepła wsypać łyżeczkę cukru i w kruszyć drożdże ,oprószyć szczyptą mąki i odstawić zaczyn. Mąkę mieszamy z otrębami pszennymi i solą w misce,wlać dwie szklanki wody i mieszamy ciasto,następnie wlewamy powstały rozczyn i zagniatamy ciasto na chlebek. Formę natłuszczamy margaryną wysypujemy dno otrębami i przekładamy ciasto do formy ,wkładamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny w temp 190* Po upieczeniu wyciągamy z formy i zostawiamy do wystygnięcia.
Chlebek na otrębach pszennych
robimy zaczyn z wody cukru i drożdży woda musi być ciepła
Chlebek na otrębach pszennych
do miski wsypujemy mąkę mieszamy z otrębami i solą
Chlebek na otrębach pszennych
następnie wlewamy rozczyn i wyrabiamy ręką ciasto
Chlebek na otrębach pszennych
przekładamy do natłuszczonej formy i pieczemy

Tagi:

chleb pieczywo