Sposób przygotowania:
Pszenny domowy chleb
Do bardzo ciepłej wody (ale nie gorącej) dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 2 szklanki mąki przesypać do miski. Dodać do niej sól i zarodki pszenne, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać. Zagnieść ciasto, dosypując więcej mąki. Ciasto zagniatać jeszcze ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (użyłam foremki o wymiarach ok. 11x25 cm). Ciasto przykryć i odłożyć na pół godziny, aby ponownie wyrosło. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta na chleb posmarować białkiem jaja. Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę z ciastem chlebowym wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej jeszcze 45 minut.