Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenny domowy chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Domowy chleb z mąki pszennej, z dodatkiem pszennych zarodków.

Pszenny domowy chleb Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pszenny domowy chleb

 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • ok. 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2/3 szklanki zarodków pszennych
  • 4 łyżki oleju
  • białko jaja do posmarowania

Sposób przygotowania:

Pszenny domowy chleb
Do bardzo ciepłej wody (ale nie gorącej) dodać cukier, 1 łyżeczkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać tak, żeby drożdże się rozpuściły. Odstawić na kilka minut, żeby drożdże zaczęły pracować. 2 szklanki mąki przesypać do miski. Dodać do niej sól i zarodki pszenne, dokładnie wymieszać. Do sypkich składników dodać rozczyn drożdżowy i olej. Wymieszać. Zagnieść ciasto, dosypując więcej mąki. Ciasto zagniatać jeszcze ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki (użyłam foremki o wymiarach ok. 11x25 cm). Ciasto przykryć i odłożyć na pół godziny, aby ponownie wyrosło. Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta na chleb posmarować białkiem jaja. Piekarnik nastawić na 220 stopni. Blaszkę z ciastem chlebowym wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec dalej jeszcze 45 minut.
Pszenny domowy chleb
Rozczyn drożdżowy przygotowany z wody drożdży cukru i mąki.
Pszenny domowy chleb
Rozczyn drożdżowy i olej dodane do sypkich składników.
Pszenny domowy chleb
Dokładnie wyrobione ciasto na pszenny chleb.
Pszenny domowy chleb
Wyrośnięte ciasto chlebowe w foremce posmarowane białkiem.

Tagi:

chleb pieczywo