Sposób przygotowania:
Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim
W głębokiej misce do zarabiania ciasta wymieszać ze sobą wszystkie składniki /zrobiłam to przy pomocy łyżki drewnianej/.Kiedy składniki dokładnie się połączą i utworzą zwartą masę ciasta przykryć miską ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.U mnie trwało to ok.2 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać je jeszcze raz łyżką i przełożyć do foremki keksowej/ 26-12 cm/ dokładnie wysmarowanej masłem, dno obsypać otrębami . Wierzch ciasta wyrównać wilgotnymi palcami , posypać kminkiem i przykryć ściereczką. Ciasto powinno ponownie podwoić swoją objętość. Tym razem wyrośnięte ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika , który należy nastawić na temp.200 st.C. Chlebek piekłam ok.1 godziny. Po upieczeniu chleb wyjąc z fomki i studzić na kuchennej kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu.