cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo prosty i smaczny chlebek pszenny razowy z dodatkiem mąki orkiszowej i słonecznika na zakwasie żytnim

Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim

 

  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 300 g letniej wody
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży/można zrezygnować jeśli zakwas jest wystarczająco mocny/
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki słonecznika
  • kminek do posypania/można zrezygnować/

Sposób przygotowania:

Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim
W głębokiej misce do zarabiania ciasta wymieszać ze sobą wszystkie składniki /zrobiłam to przy pomocy łyżki drewnianej/.Kiedy składniki dokładnie się połączą i utworzą zwartą masę ciasta przykryć miską ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.U mnie trwało to ok.2 godziny. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przemieszać je jeszcze raz łyżką i przełożyć do foremki keksowej/ 26-12 cm/ dokładnie wysmarowanej masłem, dno obsypać otrębami . Wierzch ciasta wyrównać wilgotnymi palcami , posypać kminkiem i przykryć ściereczką. Ciasto powinno ponownie podwoić swoją objętość. Tym razem wyrośnięte ciasto wstawiłam do zimnego piekarnika , który należy nastawić na temp.200 st.C. Chlebek piekłam ok.1 godziny. Po upieczeniu chleb wyjąc z fomki i studzić na kuchennej kratce. Kroić po całkowitym wystygnięciu. 
Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim
Wyrośnięte ciasto chlebowe przełożyć do foremki keksowej.
Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim
Chleb wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na temp 200 st C.
Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim
Upieczony chlebek wyjąć z formy i wystudzić na kratce lepiej nie kroić ciepłego.
Chleb pszenny razowy na zakwasie żytnim
Chlebek kroić po całkowitym przestudzeniu.