Zakwas na żur na mące razowej pszennej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Oto kolejna odsłona zakwasu na żur, tym razem przygotowana na bazie mąki razowej pszennej typ 2000. Zakwas jest gęsty, bo w domu lubimy gęsty żurek. Jeśli uznacie, że dla Was jest za gęsty dodajcie do niego więcej wody.

Zakwas na żur na mące razowej pszennej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zakwas na żur na mące razowej pszennej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żur na mące razowej pszennej
Do dużego słoja wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Gdy woda przestygnie dodajemy zakwas do chleba. Czosnek obieramy ze skórki, kroimy na pół i dodajemy do słoja. Słoik zakrywamy gazą lub tetrą i dostawiamy w ciepłe miejsce. Po 3 dniach zakwas mieszamy i znowu odstawiamy.Po 5-6 dniach zakwas powinien już być gotowy, Im cieplej w domu, tym szybciej zakwas się ukisi.
Zakwas na żur na mące razowej pszennej
W słoju mieszamy składniki zuru i odsatwiamy na 5 dni.

Tagi:

chleb zakwas