Sposób przygotowania:
Chleb pszenny ziołowy na zakwasie
Do miski przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu). Wszystko wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie ciasto. Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami, przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać co najmniej 8 godzin. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – dobrze jest przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej.
![Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Chleb pszenny ziołowy na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenny-ziolowy-na-zakwasie-152896.jpg)
![Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Chleb pszenny ziołowy na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenny-ziolowy-na-zakwasie-152897.jpg)
![Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Chleb pszenny ziołowy na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenny-ziolowy-na-zakwasie-152898.jpg)
![Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Chleb pszenny ziołowy na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/chleb-pszenny-ziolowy-na-zakwasie-152899.jpg)
edytaha
MagdaMM
edytaha
Hihi, talentów nigdy dość Madziu :D
MagdaMM
To tu masz pole do popisów...:):):)
edytaha
Dzięki :)