iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Ptasie mleczko bardzo pulchne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to bardzo prosty deser a smakuje niewiarygodnie. Nikt nie potrafi uwierzyć w prostotę podanych składników do czasu samodzielnego przygotowania.

Ptasie mleczko bardzo pulchne

Składniki:

Ptasie mleczko bardzo pulchne

 

  • 6 białek,
  • 1/5 szklanki cukru pudru,
  • barwnik spożywczy różowy,
  • cukier waniliowy,
  • 2 opakowania herbatników,
  • 2 łyżki likieru amaretto lub arachidowego,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 6 łyżeczek żelatyny.

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko bardzo pulchne
Białka ubijamy z cukrami oraz barwnikiem spożywczym, żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, dodajemy do białek. Formę do tortów wykładamy herbatnikami, wylewamy masę białkową, wstawiamy do lodówki na godzinę. Robimy polewą, w garneczku roztapiamy masło, dodajemy likier, cukier, kakao, ma powstać gładka masa, rozprowadzamy ją na ptasim mleczku, i wstawiamy na godzinę do lodówki.