czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Waniliowe ptasie mleczko

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszny lekki, kolorowy deserek, nie jest też za słodki. Konsystencją przypomina ptasie mleczko. Szczególnie dobrze sprawdzi się podczas nadchodzących cieplejszych dni.

Waniliowe ptasie mleczko

Składniki:

Waniliowe ptasie mleczko

 

  • 600g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 100g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 3 łyżki żelatyny,
  • galaretka truskawkowa,
  • galaretka agrestowa.

Sposób przygotowania:

Waniliowe ptasie mleczko
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 2 niepełnych szklankach wrzątku. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie po jednym serku homogenizowanym. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki zimnej wody. Dodać wrzące mleko, mieszać, aż żelatyna się rozpuści, po czym przestudzić. Zimną żelatynę dodać do masy, krótko zmiksować.

Tortownicę o śr. 21 cm delikatnie natłuścić. Wylać połowę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Następnie wylać tężejącą czerwoną galaretkę i ponownie wstawić na 15minut do zamrażalnika. Wylać resztę masy waniliowej i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Na wierzch wylać zieloną galaretkę i wstawić do lodówki, by masy całkowicie zastygły.

Tagi:

jajko jajka