jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Ptasie mleczko z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ciasto idealne na zbliżający się sezon truskawkowy:)Lekkie, pyszne, nie słodkie i wbrew pozorom szybkie w przygotowaniu.

Ptasie mleczko z truskawkami

Składniki:

Ptasie mleczko z truskawkami

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 1,5 szklanka mąki,
  • 1 kopiata szklanka cukru,
  • 6 łyżek oleju,
  • 1 łyżka octu,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Galaretka z truskawkami:
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

  • Owoce (truskawki)
  • Truskawkowa pianka:
  • 0,5 litry śmietanki 36%,
  • 2 galaretki truskawkowe,
  • 0,5 łyżeczki żelatyny,
  • 1,5 szklanki wody.

 

 

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko z truskawkami
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli). Do ubitych dodajemy cukier, a później stopniowo żółtka. Do puszystej masy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem olej i ocet. Ciasto wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy około 20 min w 180°. Upieczony biszkopt studzimy a następnie przekrawamy na połowę. GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretkę i żelatynę. Całość studzimy. Na pierwszym biszkopcie układamy owoce. Tak przygotowane truskawki zalewamy tężejącą galaretką . Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. TRUSKAWKOWA PIANKA: Żelatynę oraz galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Następnie studzimy. chłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę. po dokładnym wymieszaniu piankę wylewamy na zastygniętą warstwę z owocami. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. .