Sposób przygotowania:
Ptasie mleczko z truskawkami
BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno (najlepiej z dodatkiem szczypty soli). Do ubitych dodajemy cukier, a później stopniowo żółtka. Do puszystej masy dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem olej i ocet. Ciasto wylewamy na przygotowana blaszkę i pieczemy około 20 min w 180°. Upieczony biszkopt studzimy a następnie przekrawamy na połowę. GALARETKA Z TRUSKAWKAMI: W przegotowanej wodzie rozpuszczamy galaretkę i żelatynę. Całość studzimy. Na pierwszym biszkopcie układamy owoce. Tak przygotowane truskawki zalewamy tężejącą galaretką . Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. TRUSKAWKOWA PIANKA: Żelatynę oraz galaretkę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Następnie studzimy. chłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dodajemy tężejącą galaretkę. po dokładnym wymieszaniu piankę wylewamy na zastygniętą warstwę z owocami. Całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto odstawiamy do zastygnięcia. .