Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Ptasie mleczko z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Pyszna delikatna pianka z truskawkami i galaretką, poleca się na upalne dni. Można przygotować taką piankę z różnymi galaretkami.

Ptasie mleczko z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ptasie mleczko z truskawkami

Na piankę

  • galaretki cytrynowe - 2 opak
  • mleko skondensowane niesłodzone - 0,5 l

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe - 0,5 paczki
  • galaretka truskawkowa - 2 opak
  • truskawki

Sposób przygotowania:

Ptasie mleczko z truskawkami
Galaretki czerwone rozpuścić w 850 ml gotowanej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 0,5 l gotowanej wody, odstawić też do lekkiego stężenia.

Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na połowę. Sam brzeg tortownicy, wyłożyć biszkoptami, środek zostawić pusty.

Pomiędzy biszkoptami, układać połówki truskawek. Dobrze schłodzone mleko, przelać do wysokiego naczynia, ubijać na wysokich obrotach, przez kilka minut. Następnie wlewać cienkim strumieniem galaretkę do mleka, ubijając jeszcze przez chwilę.

Wylać piankę do tortownicy, odstawić do stężenia do lodówki. Wierzch pianki udekorować przekrojonymi truskawkami, zalać tężejącą galaretką czerwoną, odstawić do lodówki na całą noc.  


Ptasie mleczko z truskawkami
Mleko zostało zmiksowane z galaretkami i wylane do tortownicy pianka gotowa do spożycia

Tagi:

deser