Malinova

Malinova

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 65]

Delikatne ciasto z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Słodkie ciasto przełamane kwaskową morelą to strzał w 10! Lekkie, puszyste i bardzo smaczne ciacho idealnie nada się do porannej kawy, popołudniowego spotkania czy jako miłe zakończenie ciężkiego dnia. Polecam.

Delikatne ciasto z morelami

Składniki:

Delikatne ciasto z morelami

 

  • 170g masła roślinnego
  • 170g cukru pudru
  • 4 jaja
  • 220g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 moreli

Sposób przygotowania:

Delikatne ciasto z morelami

KROK 1

Delikatne ciasto z morelami
Masło szybciej połączy się z cukrem, jeśli będzie w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem pudrem.

KROK 2

Delikatne ciasto z morelami
Masa przed dodaniem jajek. Ważne, żeby jajka wbijać powoli.

Do utartej masy wbijać po jednym jajku miksując po każdym około minuty.

KROK 3

Delikatne ciasto z morelami
Najlepiej używać mąki tortowej, ciasto będzie lżejsze.

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i powoli połączyć z resztą składników.

KROK 4

Delikatne ciasto z morelami
Pięknie prezentujące się ciasto z morelami przed upieczeniem.

Masę przelać do foremki wysmarowanej masłem. Morele pokroić na połówki, odpestkować i ułożyć lekko dociskając skórką do dołu. Ciasto piec 65 minut w 180°C do 'suchego patyczka'. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

KROK 5

Delikatne ciasto z morelami
Ciasto po upieczeniu :)

:Gotowe ciasto pokroić na kawałki i zajadać się nim caaaały dzień :)

Tagi:

owoce ciasto