Truskawkowo-waniliowe ptasie mleczko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Truskawka i wanilia to jak dla mnie dobre połączenie. Delikatna truskawkowo-waniliowa pianka otulona białą czekoladą smakuje wybornie.

Truskawkowo-waniliowe ptasie mleczko

Składniki:

Truskawkowo-waniliowe ptasie mleczko

 

Sposób przygotowania:

Truskawkowo-waniliowe ptasie mleczko
Galaretkę rozpuszczamy dokładnie w 100 ml wrzątku. Odstawiamy, by przestygła.

Mleko skondensowane ubijamy mikserem, do czasu, aż dobrze się napuszy. Dodajemy do niego ziarenka wydrążone z laski wanilii i cały czas ubijając wlewamy po trochu chłodną galaretkę.

Gotową masę wylewamy do silikonowej formy (u mnie forma do tarty o średnicy 21 cm) i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.

Po tym czasie stężoną masę kroimy w dowolnej wielkości kostki i obtaczamy je w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie.

Gotowe odkładamy na papier do pieczenia i ponownie wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła.

Tagi:

desery