Sposób przygotowania:
Ogniste niebo z truskawkamiBiszkopt
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy kolejno cukier, żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do okrągłej formy o średnicy 21 cm i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Frużelina
Truskawki myjemy i usuwamy szypułki, większe owoce kroimy na pół lub na cztery części. Wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem.
Podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu, aż się zagotują. W kilku łyżkach powstałego soku rozpuszczamy żelatynę. Do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w łyżce wody.
Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę i chili, mieszamy i studzimy.
ETAP 3:
Wystudzony biszkopt nasączamy sokiem truskawkowym, na środek wykładamy frużelinę pozostawiając od brzegów ok. 2 cm miejsca. Wstawiamy do lodówki.
Śmietanowy obłoczek
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy wystudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę. Masę równomiernie wykładamy na cieście. Chłodzimy ok. 2 godziny.
Po tym czasie na wierzchu ciasta robimy smugi sosem truskawkowym i układamy cynamonowe gwiazdki.