Sposób przygotowania:
Gruszkowa przystawkaETAP 1
Gruszki obieramy. Obrane skrapiamy sokiem z cytryny.
ETAP 2
W garnku zagotowujemy wino z wodą , liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Do garnka dodajemy gruszki i gotujemy je około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
ETAP 3
Przestudzone gruszki przecinamy na połowy i wyjmujemy gniazda nasienne.
Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich tymianek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz do smaku.
ETAP 4
Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy otwory w gruszkach (dokładnie ubijamy nadzienie, by weszło go jak najwięcej).
ETAP 5
Każdą napełnioną połówkę owijamy plasterkiem boczku.
Napełnione i owinięte gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15-20 minut do momentu jak boczek się przytopi i zrumieni (190°C).