jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Gruszkowa przystawka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To jesienna przystawka z boczkiem i z sezonowymi, najpyszniejszymi o tej porze roku gruszkami. Połączenie gruszek z serem pleśniowym jest przepyszne.

Gruszkowa przystawka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszkowa przystawka

SKŁADNIKI:

  • 4 gruszki,
  • 8 plasterków wędzonego boczku,
  • 3 ziarenka pieprzu,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 szklanki białego wina,
  • 1 szklanka wody,
  • Ok 5 dag sera żółtego,
  • Ok 5 dag sera pleśniowego,
  • tymianek do smaku,
  • Pieprz do smaku,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sok z cytryny,

Sposób przygotowania:

Gruszkowa przystawka

ETAP 1

Gruszkowa przystawka
Obrane gruszki skrapiamy sokiem z cytryny

Gruszki obieramy. Obrane skrapiamy sokiem z cytryny.

ETAP 2

Gruszkowa przystawka
Przygotowane gruszki gotujemy w winie i wodzie

W garnku zagotowujemy wino z wodą , liśćmi laurowymi i ziarnami pieprzu. Do garnka dodajemy gruszki i gotujemy je około 7 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

ETAP 3

Gruszkowa przystawka
Ser potrzebny do nadzienia ścieramy na tartce

Przestudzone gruszki przecinamy na połowy i wyjmujemy gniazda nasienne.
Sery ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do nich tymianek, posiekaną natkę pietruszki i pieprz do smaku.

ETAP 4

Gruszkowa przystawka
Gruszki faszerujemy przygotowanym serowym nadzieniem

Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy otwory w gruszkach (dokładnie ubijamy nadzienie, by weszło go jak najwięcej).

ETAP 5

Gruszkowa przystawka
Przygotowane gruszki zapiekamy do zrumienienia boczku

Każdą napełnioną połówkę owijamy plasterkiem boczku.
Napełnione i owinięte gruszki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 15-20 minut do momentu jak boczek się przytopi i zrumieni (190°C).