Agusia74

Agusia74

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 76]

Ptysie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ptysie - kto ich nie lubi :)

Ptysie

Składniki:

Ptysie

 

  • 1/2 szklanki wody
  • 9 dkg smalcu
  • 12 dkg mąki
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Ptysie
Wodę zagotować ze smalcem, następnie wsypać mąkę i wszystko mieszając zaparzyć. Zdjąć z ognia, ostudzić. Gdy masa będzie zimna dodajemy po jednym jajku ucierając mikserem. Gotową masę kładziemy za pomocą szprycki na blaszkę formując ptysie. Na początku ptysie pieczemy w temp.180 stopni a gdy urosną zmniejszamy temp do 100 i "suszymy" włączając termoobieg. Po upieczeniu przekrawamy na pół, przekładamy kremem i posypujemy cukrem pudrem.