suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Ptysie suri29

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ptysie dla całej rodziny

Ptysie suri29

Składniki:

Ptysie suri29

 

  • Ciasto:
  • 1/2 litra wody;
  • 10 dag smalcu;
  • 20 dag mąki;
  • 6 całych jaj;
  • Masa:
  • 1/2 kg masła;
  • 5 jaj;
  • 1 i 1/2 szklanki cukru;
  • zapach waniliowy

Sposób przygotowania:

Ptysie suri29
Ciasto: w ciepłej wodzie rozpuszczamy smalec, a następnie zagotować. Do gotującej wody wsypujemy mąkę i mieszamy najlepiej drewnianą pałką. Ciasto mieszamy tak długo, aż będzie odchodzić od garnka. Następnie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Po tym czasie wbić całe jajka i wszystko wymieszać. Formułujemy z ciasta ptysie i pieczemy przez 25 min., w tem ok 180oC. Po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
Masa: Masło ucieramy z cukrem i zapachem waniliowym, jaja ubijamy na parze i dodajemy do masła. Wszystko razem mieszamy i przekładamy kremem upieczone ptysie.