Sposób przygotowania:
Ptysie z bitą śmietaną
Ciasto:
Wodę zagotować z masłem i solą.Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.Zestawić z ognia i gdy ciasto ostygnie do 60-70 stopni, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Blachę do pieczenia posmarować masłem.Ciasto włożyć do szprycy z gładką nasadką o średnicy 15 mm i w odstępach co 4 cm wyciskać porcje cista wielkości orzecha włoskiego.Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.Gdy ptysie wyrosną i się zrumienią, obniżyć temperaturę i dopiec.Gdy ostygną, przekroić w poprzek na pół.Śmietankę ubić na sztywno, dodać 120 g cukru pudru oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszać.Bitą śmietanę można też aromatyzować likierem, rumem lub koniakiem.Ptysie napełnić bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.
Wodę zagotować z masłem i solą.Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.Zestawić z ognia i gdy ciasto ostygnie do 60-70 stopni, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Blachę do pieczenia posmarować masłem.Ciasto włożyć do szprycy z gładką nasadką o średnicy 15 mm i w odstępach co 4 cm wyciskać porcje cista wielkości orzecha włoskiego.Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.Gdy ptysie wyrosną i się zrumienią, obniżyć temperaturę i dopiec.Gdy ostygną, przekroić w poprzek na pół.Śmietankę ubić na sztywno, dodać 120 g cukru pudru oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszać.Bitą śmietanę można też aromatyzować likierem, rumem lub koniakiem.Ptysie napełnić bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.