czarnulkax

czarnulkax

Szef Kuchni
[Przepisów: 59]

Ptysie z bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne i smaczne ptysie idealne do kawusi.

Ptysie z bitą śmietaną

Składniki:

Ptysie z bitą śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 300g wody
  • 160 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 320 g mąki
  • 8 jajek
  • Ponadto:
  • 760 g śmietanki kremówki
  • 200 g cukru pudru
  • 6-7 kropli aromatu waniliowego

Sposób przygotowania:

Ptysie z bitą śmietaną
Ciasto:
Wodę zagotować z masłem i solą.Wsypać przesianą mąkę i ciągle mieszając, gotować na wolnym ogniu przez 5-6 minut.Zestawić z ognia i gdy ciasto ostygnie do 60-70 stopni, dodawać po jednym jajku i ucierać, aż ciasto będzie gładkie. Blachę do pieczenia posmarować masłem.Ciasto włożyć do szprycy z gładką nasadką o średnicy 15 mm i w odstępach co 4 cm wyciskać porcje cista wielkości orzecha włoskiego.Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.Gdy ptysie wyrosną i się zrumienią, obniżyć temperaturę i dopiec.Gdy ostygną, przekroić w poprzek na pół.Śmietankę ubić na sztywno, dodać 120 g cukru pudru oraz aromat waniliowy i delikatnie wymieszać.Bitą śmietanę można też aromatyzować likierem, rumem lub koniakiem.Ptysie napełnić bitą śmietaną i posypać cukrem pudrem.