Sposób przygotowania:
Ptysie z ciasta parzonegoprzygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i podgrzewamy do zagotowania wsypujemy mąkę i początkowo gotujemy do zgęstnienia - zmniejszamy gaz i mieszając prażymy ciasto około 5 minut aż na dnie zrobi się biały osad a ciasto będzie jednorodne i szkliste.
ubijanie

Ciasto studzimy, a potem ubijamy robotem dodając pojedynczo jajka, po każdym dodaniu dokładnie ubijamy do połączenia się składników.
pieczenie

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego lub porcjujemy łyżką bezpośrednio na lekko natłuszczoną blaszkę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni- wkładamy ptysie i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Pieczemy około 20-25 minut aż nasze ptysie będą złociste.
Kremem przekładamy gdy ostygną a najlepiej przed samym podaniem, żeby ciasto nadal było chrupiące.
SylaUla
robaczek