anulkadh

anulkadh

Złoty Ekspert
[Przepisów: 679]

Ptysiowa piramida

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam rozpieszczać moich bliskich słodkościami. Ostatnio przygotowałam piramidę z ptysi. Ledwo zdołałam zrobić zdjęcie ponieważ ptysie nikły w mgnieniu oka.

Ptysiowa piramida

Składniki:

Ptysiowa piramida

Ciasto parzone

Krem

Karmel

  • 200 g cukru
  • 80 ml. Wody

Sposób przygotowania:

Ptysiowa piramida
Ciasto parzone:

Mleko, masło i szczyptę soli zagotować na małym ogniu. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy około 3 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jaja i dokładnie miksujemy każde kolejne jajko dodać gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wwyłożoną papierem wyciskamy niewielkie ptysie. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.

Krem: Żółtka razem z cukrem wanilinowym mieszamy na jednolitą masę dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy dodajemy również skórkę otart z 1 pomarańczy. Mleko zagotowujemy razem z cukrem wlewamy do gotującego się mleka rozmieszaną masę i zagotowujemy energicznie mieszając. Studzimy.

Masło utrzeć na puch i dodać stopniowo zimny budyń. Dokładnie utrzeć.

Zimne ptysie napełniamy za pomocą worka cukierniczego.

Karmel:

Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, gotowujemy na małym ogniu około 5 minut. Gdy karmel zacznie nabierać złotej barwy można delikatnie poruszać garnkiem, karmelu nie mieszamy łyżką. Ptysie zanurzamy w karmelu i układały w kształt piramidy.

Gdy karmel delikatnie przestygnie za pomocą widelca zanurzonego w karmelu dekorujemy piramidę wykonując okrężne ruchy.