Sposób przygotowania:
Ptysiowa piramida
Ciasto parzone:
Mleko, masło i szczyptę soli zagotować na małym ogniu. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy około 3 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jaja i dokładnie miksujemy każde kolejne jajko dodać gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wwyłożoną papierem wyciskamy niewielkie ptysie. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Krem: Żółtka razem z cukrem wanilinowym mieszamy na jednolitą masę dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy dodajemy również skórkę otart z 1 pomarańczy. Mleko zagotowujemy razem z cukrem wlewamy do gotującego się mleka rozmieszaną masę i zagotowujemy energicznie mieszając. Studzimy.
Masło utrzeć na puch i dodać stopniowo zimny budyń. Dokładnie utrzeć.
Zimne ptysie napełniamy za pomocą worka cukierniczego.
Karmel:
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, gotowujemy na małym ogniu około 5 minut. Gdy karmel zacznie nabierać złotej barwy można delikatnie poruszać garnkiem, karmelu nie mieszamy łyżką. Ptysie zanurzamy w karmelu i układały w kształt piramidy.
Gdy karmel delikatnie przestygnie za pomocą widelca zanurzonego w karmelu dekorujemy piramidę wykonując okrężne ruchy.
Mleko, masło i szczyptę soli zagotować na małym ogniu. Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę i bardzo energicznie mieszamy około 3 minut aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów garnka. Studzimy. Następnie dodajemy stopniowo jaja i dokładnie miksujemy każde kolejne jajko dodać gdy poprzednie dokładnie połączy się z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wwyłożoną papierem wyciskamy niewielkie ptysie. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Krem: Żółtka razem z cukrem wanilinowym mieszamy na jednolitą masę dodajemy obie mąki i energicznie mieszamy dodajemy również skórkę otart z 1 pomarańczy. Mleko zagotowujemy razem z cukrem wlewamy do gotującego się mleka rozmieszaną masę i zagotowujemy energicznie mieszając. Studzimy.
Masło utrzeć na puch i dodać stopniowo zimny budyń. Dokładnie utrzeć.
Zimne ptysie napełniamy za pomocą worka cukierniczego.
Karmel:
Wodę wlewamy do garnka i dodajemy cukier, gotowujemy na małym ogniu około 5 minut. Gdy karmel zacznie nabierać złotej barwy można delikatnie poruszać garnkiem, karmelu nie mieszamy łyżką. Ptysie zanurzamy w karmelu i układały w kształt piramidy.
Gdy karmel delikatnie przestygnie za pomocą widelca zanurzonego w karmelu dekorujemy piramidę wykonując okrężne ruchy.