Sposób przygotowania:
Malutkie ptysie
Ciasto: Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Stopniową wsypujemy mąkę i ciągle mieszając chwilę gotujemy, aż uzyskamy zwartą konsystencje bez grudek. Studzimy. Do ciasta stopniową wbijamy jajka i dokładnie miksujemy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy porcje ciasta. Tworząc małe babeczki. Pieczemy ok 10 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 185 aż ptysie ładnie się zamienią. Studzimy. Następnie rozkrajmy ptysie na pół, Kerem: Żółtka, cukier, cukier waniliowy oraz mąkę mieszamy w 3/4 szklance mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy mleko z żółtkami i chwilę gotujemy cały czas mieszając, aż powstanie gładki budyń. Studzimy. Masło ucieramy z zimnym budyniem na krem. Gotowym kremem przekładamy upieczone ptysie. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!