Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Rurki półfrancuskie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne rurki z ciasta półfrancuskiego. Wypełnione smacznym niebieskim kremem,oblane polewą z białej czekolady.

Rurki półfrancuskie

Składniki:

Rurki półfrancuskie

Na ciasto:

na krem :

  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 6 kopiatych łyżek cukru
  • 1 kostka masła
  • 1/2 l mleka
  • odrobinę barwnika niebieskiego spożywczego

na dekorację :

  • 1 op. gotowej polewy o smaku białej czekolady
  • niebieskie cukrowe cukiereczki
  • posypka waflowa niebieska
  • cukier puder do oprószania

Sposób przygotowania:

Rurki półfrancuskie

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać. Masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z mąką,dodać schłodzoną śmietanę, cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Włożyć na ok. 4 -5 godz. do lodówki.

Wałkować cienkie ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Kroić ciasto na paski szerokości 2 cm i nawijać na metalowe rurki.

Upiec w nagrzanym piekarniku w ok. 190 stopniach przez ok.15-20 min. na złoty kolor. Jeszcze gorące ściągać z foremek, wystudzić.

Przygotowanie kremu :

W rondelku zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym zimnym mleku roztrzepać żółtka i proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika.

Gotowym kremem nadziewamy rurki za pomocą szprycy. Boki rurek obtaczamy we waflowej posypce. Wierzch rurek oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Następnie polewamy polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu ,posypujemy niebieskimi cukierkami.