Sposób przygotowania:
Rurki półfrancuskiePrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać. Masło zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z mąką,dodać schłodzoną śmietanę, cukier waniliowy. Zagnieść gładkie ciasto. Włożyć na ok. 4 -5 godz. do lodówki.
Wałkować cienkie ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Kroić ciasto na paski szerokości 2 cm i nawijać na metalowe rurki.
Upiec w nagrzanym piekarniku w ok. 190 stopniach przez ok.15-20 min. na złoty kolor. Jeszcze gorące ściągać z foremek, wystudzić.
Przygotowanie kremu :
W rondelku zagotować 1 i 1/2 szkl. mleka z cukrem. W pozostałym zimnym mleku roztrzepać żółtka i proszek budyniowy. Wlać na gotujące się mleko. Ciągle mieszając ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puch i ucierając dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu. Następnie dodajemy odrobinę niebieskiego barwnika.
Gotowym kremem nadziewamy rurki za pomocą szprycy. Boki rurek obtaczamy we waflowej posypce. Wierzch rurek oprószamy delikatnie cukrem pudrem.
Następnie polewamy polewą przygotowaną wg przepisu na opakowaniu ,posypujemy niebieskimi cukierkami.