Sposób przygotowania:
Rurki półfrancuskie z krememEtap 1: (Ciasto)
![Rurki półfrancuskie z kremem Rurki półfrancuskie z kremem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/rurki-polfrancuskie-z-kremem-406736.jpg)
Masło i śmietanę przed użyciem dobrze schłodzić w lodówce. Na stolnicy przesiać mąkę, dodać masło, posiekać nożem. Stopniowo dodawać śmietanę i cukier z wanilią, zagniatając ciasto. Dobrze wyrobić. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin. Ja najczęściej wkładam na całą noc.
Etap 2:
![Rurki półfrancuskie z kremem Rurki półfrancuskie z kremem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/rurki-polfrancuskie-z-kremem-406737.jpg)
Ponownie lekko wyrobić ciasto i rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Kroić na długie paski (ok. 2x 25 cm). Foremki do rurek posmarować masłem, nawijać ciasto na metalową formę, zaczynając od szerszej strony, tak aby ciasto na siebie nachodziło.
Etap 3:
![Rurki półfrancuskie z kremem Rurki półfrancuskie z kremem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/rurki-polfrancuskie-z-kremem-406739.jpg)
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20-25 min. (do zrumienienia) w temperaturze 180°C.
Etap 4:
![Rurki półfrancuskie z kremem Rurki półfrancuskie z kremem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/rurki-polfrancuskie-z-kremem-406740.jpg)
Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 5: (Krem)
![Rurki półfrancuskie z kremem Rurki półfrancuskie z kremem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/rurki-polfrancuskie-z-kremem-406741.jpg)
Żółtka, jajko cukier i cukier z wanilią utrzeć na puszystą masę. Połowę mleka zagotować, a w drugiej części (w zimnym mleku) rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka. Zagotować, kolejno wlać masę jajeczną. Całość najlepiej zagęścić na parze. Krem wystudzić.
Gotowy krem za pomocą szprycy nakładać do rurek. Rurki włożyć do lodówki owinięte szczelnie folią spożywczą lub do pojemnika do przechowywania żywności. Najlepiej smakują na drugi dzień , kiedy smaki się przegryzą a rurki zmiękną.