Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Pasta z wędzonej makreli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjna pasta do chleba, do przekąsek, do wytrawnych ptysiów, do wszystkiego...

Pasta z wędzonej makreli

Składniki:

Pasta z wędzonej makreli

 

  • średnia makrela - ok. 35 dag
  • dwa ugotowane na twardo jajka
  • mała cebulka czerwona
  • mała cebulka biała
  • pół pęczka zielonej cebulki
  • ząbek czosnku roztarty z odrobiną morskiej soli
  • kubeczek naturalnego twarożku (może być ew. majonez, ale polecam taki samodzielnej roboty)
  • 2 korniszony lub, jak w tym przypadku, kurki z zalewy octowej (garść)
  • świeżo zmielony biały pieprz do smaku - może być dużo
  • kilka listków świeżej kolendry.

Sposób przygotowania:

Pasta z wędzonej makreli
Makrelę obierz ze skóry i wyjmij ości - uważaj na drobne ości na "klatce piersiowej". Jajka ugotuj na twardo, ostudź i posiekaj. Cebulki posiekaj w drobniutką kostkę. Jeżeli używasz kurek - zostaw w całości, nie musisz nawet odsączać - odrobina octu nie zaszkodzi. Korniszony (zamiast kurek), pokrój w drobną kostkę i dodaj do makreli. Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj serek twarogowy, wymieszaj dokładnie widelcem. Dopraw do smaku. Posmaruj świeże pieczywo i niech Ci się uszy trzęsą!