Ptysie z pianą zaparzaną i sokiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodkie ptysie z kremem owocowym

Ptysie z pianą zaparzaną i sokiem

Składniki:

Ptysie z pianą zaparzaną i sokiem

 

  • Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki wody
  • 1/3 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • Masa:
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka soku ze świeżyć owoców ( malin,truskawek)
  • 1/2 łyżki octu
  • 3 białka
  • sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Ptysie z pianą zaparzaną i sokiem
Przygotowanie: Przyrządzić i upiec ptysie wg przepisu" Ptysie z bitą śmietaną". Przygotować masę: z cukru,soku owocowego i octu ugotować bardzo gęsty syrop.Ubić pianę z białek.Gdy piana rwie się przy trzepaczce ,lać syrop cienkim strumieniem,tuż nad pianą,równocześnie szybko ubijając,aż syrop dokładnie połączy się z pianą.Naczynie z pianą ustawić na parze i ubijać,aż masa zgęstnieje.Zdjąć z ognia,schłodzić pianę przez wstawienie miski do naczynia z zimną wodą i dalej ubijać,przyprawiając do smaku sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.Upieczone i ostudzone ptysie przekrawać i napełniać masą.