tysia874

tysia874

Szef Kuchni
[Przepisów: 41]

Ptysie z pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna ptysiowa przekąska z pieczarkami

Ptysie z pieczarkami

Składniki:

Ptysie z pieczarkami

 

  • 5 łyżek margaryny
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jaja
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • pieprz
  • 40 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki tłuszczu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Ptysie z pieczarkami
Wodę zagotowac z margaryną i płaską łyżeczką soli, gdy margaryna się rozpuści zdjąc z ognia i dodac przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, porządnie wymieszac aż masa będzie odchodzic od brzegów garnka. Do przestudzonej masy wbijac pojedyńczo jaja i dobrze wyrabiac. Szprycą wyciskac ciasto wielkości orzecha włoskiego na natłuszczoną blachę, piec w iekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut i nie zaglądac bo ciasto opadnie.
Pieczarki i cebulę drobno posiekac, podsmażyc, dodac natkę pietruszki, doprawic do smaku.
Ptysie przekroic na połówki i nałożyc farsz na 1 połówkę i przykryc drugą.

Tagi:

ciastka ptysie