Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Ptysie ze śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ptysie ze śmietaną dla dzieci i dorosłych. Często w moim domu pytają kiedy znowu zrobię takie smaczne ptysie.

Ptysie ze śmietaną

Składniki:

Ptysie ze śmietaną

 

  • CIASTO
  • jajka- 4 szt
  • mąka - 1 szkl
  • woda - 1 szkl
  • masło - 1/2 kost
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • cukier puder do posypki ptysiów
  • KREM
  • śmietana kremówka - 400 ml
  • sok z cytryny -kilka kropli do smaku
  • cukier puder - 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Ptysie ze śmietaną
Wlać wodę do garnka, zagotować. Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować. Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć. Postawić garnek na mały ogień i ubijać ciasto drewnianą łyżką, aż będzie ciasto błyszczące. Odstawić ciasto do wystudzenia. Dodawać do ciasta po jednym jajku, ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Nakładać ciasto do szprycy, wyciskać niewielkie różyczki. Piekarnik nagrzać do 200 stop.włożyć blachę z ciastem do piekarnika i piec ok.20 minut ( nie wolno otwierać drzwiczek piekarnika przez pierwsze 10 minut, by ciasto nie opadło). Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temp.do 180 stop. Upieczone ptysie wyjąć i ostudzić. KREM Schłodzoną dobrze śmietanę ubić z sokiem z cytyny na sztywno. Do ubitej śmietany dodać cukier puder, dalej ubijać. Ptysie kroimy na pół i nadziewamy bitą śmietaną. Gotowe ptysie oprószyć cukrem pudrem.