Sposób przygotowania:
Ptysie cytrynowe z ajerkoniakiem
Ciasto:
Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia.Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą . Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy cukierniczej i na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe ciastka ,dowolnej wielkosci mogą być większe lub mniejsze. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć upieczone i wystudzić zimne przekroić poziomo na połówki.
Krem:
Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .
Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)
Szklankę wody zagotować ze szcyptą soli i margaryna,dokładnie wymieszać,gotując cały czas powoli wsypywać mąkę pszenną i energicznie ucierać pałką do ciasta aż ciasto zacznie lekko przywierać do ścianek garnka.Wtedy zdjąć z ognia ,zostawić do wystudzenia.Do zimnej masy wsypać szczyptę proszku do pieczenia mieszajac wbijać kolejno po jednym jajku-następne wtedy gdy porzednie sie dobrze połączy z masą . Tak przygotowane ciasto nakładamy do szprycy cukierniczej i na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym wyciskamy okrągłe ciastka ,dowolnej wielkosci mogą być większe lub mniejsze. Włożyć do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 30 minut.Wyjąć upieczone i wystudzić zimne przekroić poziomo na połówki.
Krem:
Cytrynę wyszorować szczoteczka sparzyć a nastepnie zetrzeć skórkę cytrynową i wycisnąć z niej sok. Zimną śmietanę wyciągnąć z lodówki przelać do wysokiej miski i ubić na sztywno mikserem ze śmietan fiksem, ubijając dolewać powoli ajerkoniak wlać sok z cytryny dodać skórkę cytrynową i dobrze wymieszać .
Przełożenie: Tak przygotowany krem włozyć do szprycy i wyciskać na połowie ciasta przykryć drugą połową ptysia i oprószyc grubo cukrem pudrem. Smacznego:)
edytaha
misia5
2milutka
Czarnulka87
Cukiereczek13
2milutka
marietta
2milutka
:)
marietta