Sposób przygotowania:
Ptysiowy okrąg z truskawkami
Wode, masło, sól zagotować. Wsypać mąkę i tak długo mieszać na małym ogniu, aż zrobi się klucha ciasta łatwo odchodząca od dna garnka. Zdjac z ognia. Wbic jedno jajko wmieszać. Następe 2 jajka pojedynczo wmieszać (ja uzywam miskera na wolnych obortach). Masę przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej użyć dużej gwiazdki) i formować na papierze do pieczenia okrąg. Rozgrzać piekarnik do najwyzszej temperatury najlepiej 225°C i piec około 40 min. Wystudzony okrąg przekroić na pół. Odczekać az wystygnie.Truskawki umyć, usunąć szypułki i 200g zmiksować w blenderze. Zelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Wymieszać najpierw z dwoma łyżkami owoców, potem z resztą masy. Smietanę ubić, wsypać cukier waniliowy i dodac mus z truskawek. Całość wyłożyć na dolna częśc okręgu. Odstawić w chłodne miejsce. 100g truskawek pokroić w plasterki, ułożyć na bitej śmietanie. Na owocach położyć górny okrąg i lekko docisnąć. Jeszcze trochę schłodzić. Na sam koniec polać rozpuszczona w kąpieli wodnej czekoladą, ozdobić truskawkami i ew. listkami mięty i posypac cukrem pudrem.
Anula
Sarenka
wedith1