SUPERPRZEPIS

Ptysiowy torcik z szynkowym kremem

  • 1
  • Mysiunia
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4
Ptysiowy torcik z szynkowym kremem Więcej zdjęć (5)

Nietypowy przepis na wytrawną przekąskę, z której powstanie najprawdziwszy, wytrawny torcik:)

Składniki:

Ptysiowy torcik z szynkowym kremem

 

 

  • Składniki na krem:
  • 20 dag twarogu półtustego
  • 7 plasterków szynki
  • 4 łyżeczki chrzanu żurawinowego
  • 2,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • dodatkowo: suszona żurawina, szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ptysiowy torcik z szynkowym kremem
Ciasto:

Do garnka przekładamy margarynę oraz wlewamy wodę - nastawiamy na gaz. Kiedy margaryna się rozpuści, a woda zacznie wrzeć wsypujemy mąke i całość zaparzamy przez 2 minutki - ciągle mieszając, aż składniki sie idealnie połączą - odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość miksujemy. Masę przekładamy do 2-3 niewielkich metalowych rondelków (uważajmy aby nie miały plastikowych elementów!!) i pieczemy przez 40 minut w temp 190* oraz przez kolejne 20-25 minut w temp. 110* z trybem termoobiegu. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.



"Krem":

Do malaksera przekładamy twaróg, szynkę, chrzan oraz majonez - miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wedle potrzeby można dodać więcej chrzanu lub majonezu. Krem gotowy - nakładamy go na dół ciasta ptysiowego, przykrywamy górą i pozostałym kremem dekorujemy ciasto - tak jak tort. Dodatkowo całość zdobimy suszoną żurawiną oraz posiekanym szczypiorkiem. Najprawdziwszy, wytrawny torcik gotowy :)
Ptysiowy torcik z szynkowym kremem
Do zimnego ciasta wbijamy jajka dodajemy proszek .
Ptysiowy torcik z szynkowym kremem
Masę przekładamy do 2-3 niewielkich metalowych rondelków .
Ptysiowy torcik z szynkowym kremem
miksujemy na jednolitą masę doprawiamy do smaku.
Ptysiowy torcik z szynkowym kremem
krem gotowy - nakładamy go na dół ciasta ptysiowego