Sposób przygotowania:
Ptysiowy torcik z szynkowym kremem
Ciasto:
Do garnka przekładamy margarynę oraz wlewamy wodę - nastawiamy na gaz. Kiedy margaryna się rozpuści, a woda zacznie wrzeć wsypujemy mąke i całość zaparzamy przez 2 minutki - ciągle mieszając, aż składniki sie idealnie połączą - odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość miksujemy. Masę przekładamy do 2-3 niewielkich metalowych rondelków (uważajmy aby nie miały plastikowych elementów!!) i pieczemy przez 40 minut w temp 190* oraz przez kolejne 20-25 minut w temp. 110* z trybem termoobiegu. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.
"Krem":
Do malaksera przekładamy twaróg, szynkę, chrzan oraz majonez - miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wedle potrzeby można dodać więcej chrzanu lub majonezu. Krem gotowy - nakładamy go na dół ciasta ptysiowego, przykrywamy górą i pozostałym kremem dekorujemy ciasto - tak jak tort. Dodatkowo całość zdobimy suszoną żurawiną oraz posiekanym szczypiorkiem. Najprawdziwszy, wytrawny torcik gotowy :)
Do garnka przekładamy margarynę oraz wlewamy wodę - nastawiamy na gaz. Kiedy margaryna się rozpuści, a woda zacznie wrzeć wsypujemy mąke i całość zaparzamy przez 2 minutki - ciągle mieszając, aż składniki sie idealnie połączą - odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta wbijamy jajka, dodajemy proszek do pieczenia i całość miksujemy. Masę przekładamy do 2-3 niewielkich metalowych rondelków (uważajmy aby nie miały plastikowych elementów!!) i pieczemy przez 40 minut w temp 190* oraz przez kolejne 20-25 minut w temp. 110* z trybem termoobiegu. Po ostudzeniu przekrawamy na pół.
"Krem":
Do malaksera przekładamy twaróg, szynkę, chrzan oraz majonez - miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wedle potrzeby można dodać więcej chrzanu lub majonezu. Krem gotowy - nakładamy go na dół ciasta ptysiowego, przykrywamy górą i pozostałym kremem dekorujemy ciasto - tak jak tort. Dodatkowo całość zdobimy suszoną żurawiną oraz posiekanym szczypiorkiem. Najprawdziwszy, wytrawny torcik gotowy :)
Netka