Sposób przygotowania:
Pucharek czekoladowy z chilli
Przygotowanie:
Żółtko oddziel od białka i ubij je na puch z połową łyżki cukru.
Przygotuj garnek,wlej do niego wodę do wysokości 5 cm i zagotuj.Połamaną czekoladę włóż do miseczki metalowej i ustaw na garnku z gotującą się wodą.Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wody.Jeśli chcesz sprawdzić,czy topisz czekoladę w dobrej temperaturze,wyciągnij miseczkę i dotknij jej dna.Jeśli jest ciepła i nie parzy,oznacza to,że temperatura jest odpowiednia.
Czekoladę rozpuszczaj do końca na maleńkim ogniu,mieszając drewnianą łyżką,dodaj do niej ubite żółko.Białko ubij,pod koniec ubijania dodaj resztę cukru.
Ubite białka dodaj do masy czekoladowej,delikatnie mieszając.Na końcu dołóż ubitą śmietanę i drobniutko pokrojoną połowę papryczki chilli.
Mus nakładaj fantazyjnie do pucharków,udekoruj pozostałą papryczką.
Żółtko oddziel od białka i ubij je na puch z połową łyżki cukru.
Przygotuj garnek,wlej do niego wodę do wysokości 5 cm i zagotuj.Połamaną czekoladę włóż do miseczki metalowej i ustaw na garnku z gotującą się wodą.Dno miseczki nie może dotykać powierzchni wody.Jeśli chcesz sprawdzić,czy topisz czekoladę w dobrej temperaturze,wyciągnij miseczkę i dotknij jej dna.Jeśli jest ciepła i nie parzy,oznacza to,że temperatura jest odpowiednia.
Czekoladę rozpuszczaj do końca na maleńkim ogniu,mieszając drewnianą łyżką,dodaj do niej ubite żółko.Białko ubij,pod koniec ubijania dodaj resztę cukru.
Ubite białka dodaj do masy czekoladowej,delikatnie mieszając.Na końcu dołóż ubitą śmietanę i drobniutko pokrojoną połowę papryczki chilli.
Mus nakładaj fantazyjnie do pucharków,udekoruj pozostałą papryczką.