Sposób przygotowania:
Ciasto z owocami i kruszonką
Ciasto Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zimne masło i smalec zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier waniliowy, żółtka, cukier poder i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Kruszonka: Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać masło i palcami ugniatać do powstania kruszonki. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować. Schłodzone ciasto rozwałkować, ułożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 38/27 cm. Posypać bułką tartą, ułożyć śliwki skórką do dołu, posypać borówkami i cukrem. Po wierzchu posypać kruszonką. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 45-50 minut.