dzastina

dzastina

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 142]

Pudding po Tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

smakowity deser wspaniały smak

Pudding po Tajsku

Składniki:

Pudding po Tajsku

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 2,5 szklanki mleka kokosowego
  • 300ml zwykłego mleka
  • skórka z limonki
  • ok 1 łyzeczka cukru
  • 5 dag masła
  • troszkę zmielonego anyzu.
  • owoce świeże lub z puszki

Sposób przygotowania:

Pudding po Tajsku
Ryz należy wymieszać z mlekiem kokosowym, oraz z zwykłym + cukier.Dodajemy skórke z limonki, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy ok 30 min w temp 160-170 stopni. Ryz wyjmujemy z piekarnika , usuwamy skórkę z lomonki , przyprawiamy anyżem dodajemy kawałki masła- mieszamy wstawiamy do piekarnika i pozostawiamy ok 1- 1,5 godziny aż mleko się całkowicie wchłonie a na wierzchu utworzy sie rumiana skórka. Rada jeśli sie za bardzo ryz zrumieni przykrywamy wtedy folia aluminiową.

Tagi:

ryż