Sposób przygotowania:
Pudding z twarogu
Kaszę manne ugotować na gęsto w mleku. Ostudzić. Twaróg przekręcic przez maszynkę i połączyć z kaszą. dodać żółtka ukręcone z cukrem, skórkę pomaranczową, rodzynki, cukier waniliowy i 1 łyżke masła. masę dokładnie utrzeć. Białka ubić na sztywnąpianę i ostrożnie połączyć z masą twarogową. Formę puddingową wysmarować masłem i wysypać tartą bułką, włożyć do niej przygotowaną masę i piec, aż powierzchnia się zrumieni.
Podawać pudding na gorąco w naczyniu w którym był zapiekany. Kawałki ostrożnie wyjmować na talerze i polewać gorącym sosem waniliowym.
SOS WANILIOWY:
Mleko zagotować, dodając laskę wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i zalać gorącym mlekiem. Chwilę podgrzewać na wolnym ogniu uważając, aby sos się nie zagotował tylko zgęstniał.
Podawać pudding na gorąco w naczyniu w którym był zapiekany. Kawałki ostrożnie wyjmować na talerze i polewać gorącym sosem waniliowym.
SOS WANILIOWY:
Mleko zagotować, dodając laskę wanilii. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę i zalać gorącym mlekiem. Chwilę podgrzewać na wolnym ogniu uważając, aby sos się nie zagotował tylko zgęstniał.