nasturella

nasturella

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 236]

Pudliszkowa pomidorowa rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna lekka, pomidoroweo-warzywna w wersji z rybą

Pudliszkowa pomidorowa rybna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowa pomidorowa rybna

 

  • mały słoiczek koncetratu pudliszki (naturalny)
  • pomidory w puszce krojone
  • 10 krewetek tygrysich
  • 30 dkg filetów z dorsza
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • pół selera
  • pół pora
  • natka pietruszki
  • łyżeczka węgierskiej ostrej pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pudliszkowa pomidorowa rybna
Krewetki myjemy i obieramy z ogonków. Dorsza płuczemy i zostawiamy na talerzu. Marchewkę, pietruszkę, seler i por kroimy w półtalarki. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy pokrojne warzywa, smażymy na małym ogniu około 5 minut, aż warzywa nieco zmiękną i zarumienią się. Dodajemy pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, pastę paprykową i dusimy przez około 10 minut. Dolewamy 4 szklanki wody i zagotowujemy. Dodajemy dorsza na 2 minuty i wyciągamy (ja miałam filet ze skórą, lekko obgotowany łatwiej się obiera). Wrzucamy krewetki, obranego i pokrojonego dorsza i gotujemy ok 4 minuty. Na koniec doprawiamy do smaku.Podajemy z zieloną pietruszką.
Pudliszkowa pomidorowa rybna
Warzywa kroimy w półtalarki dusimy na małym ogniu
Pudliszkowa pomidorowa rybna
Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz pomidory w puszce
Pudliszkowa pomidorowa rybna
Dorsza lekko obgotowujemy i obieramy ze skóry i ości
Pudliszkowa pomidorowa rybna
Dolewamy wody i zagotowujemy zupę, doprawiamy do smaku