monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszna pożywna zupka idealna na lekki obiadek w poniedziałek:)

Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 8 szklanek wody
  • 50g pora
  • 1 duża marchewka (170g)
  • 1 pietruszka (100g)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego pudliszki
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • Pudliszkowe kluski:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • ok. 1/2 wody
  • 1 łyżeczka koncentratu pudliszki

Sposób przygotowania:

Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz
Przygotowanie kremu: Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Zbierać szumowinę która się utworzy. Gdy wywar przestanie się "szumować" wsypać sól i nadal gotować. Warzywa obrać, umyć, osuszyć i przekroić na pól lub 3 części. Cebulę obrać i lekko opalić nad ogniem lub na płycie (kuchenka elektryczna). Dodać je do wywaru i gotować do miękkości składników. Przecedzić wywar do innego garnka. Por i cebulę wyrzucić, kurczaka zachować na inny czas, a marchew i pietruszkę przełożyć do blendera. Zmiksować na papkę. Wywar ponownie zagotować. W trzech chochlach rozprowadzić koncentrat i przelać do zupy i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Do miseczki wlać 1 chochlę zupy i wymieszać ją ze śmietanami. Przelać do garnka. Do garnka przełożyć zmiksowane warzywa, zamieszać. Wsypać oregano i ponownie zamieszać.Pudliszkowe kluski: W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Do miski wsypać mąkę i dodać jajko i około 5 łyżek wody i wyrobić. Dolać resztę wody i dokończyć wyrabianie. Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Na bok łyżeczki nabierać małe porcje ciasta i wrzucać na wodę. Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmować kluski na sito.Na talerz wyłożyć kluski,zalać gorącym kremem i posypać szczypiorkiem. Smacznego!
Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz
Do "odszumowanego" wywaru wrzucić umyte warzywa i opaloną cebulę
Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz
Wywar przecedzić do innego garnka por i cebulę wyrzucić
Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz
Do 3 chochli wywaru dodać koncentrat pudliszki i wymieszać, dodać do garnka
Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz
Marchewkę i pietruszkę zmiksować w blenderze