Sposób przygotowania:
Pudliszkowo-marchew. krem z klus.pudlisz
Przygotowanie kremu: Mięso umyć, osuszyć i przełożyć do garnka. Zalać wodą i zagotować. Zbierać szumowinę która się utworzy. Gdy wywar przestanie się "szumować" wsypać sól i nadal gotować. Warzywa obrać, umyć, osuszyć i przekroić na pól lub 3 części. Cebulę obrać i lekko opalić nad ogniem lub na płycie (kuchenka elektryczna). Dodać je do wywaru i gotować do miękkości składników. Przecedzić wywar do innego garnka. Por i cebulę wyrzucić, kurczaka zachować na inny czas, a marchew i pietruszkę przełożyć do blendera. Zmiksować na papkę. Wywar ponownie zagotować. W trzech chochlach rozprowadzić koncentrat i przelać do zupy i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Do miseczki wlać 1 chochlę zupy i wymieszać ją ze śmietanami. Przelać do garnka. Do garnka przełożyć zmiksowane warzywa, zamieszać. Wsypać oregano i ponownie zamieszać.Pudliszkowe kluski: W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Do miski wsypać mąkę i dodać jajko i około 5 łyżek wody i wyrobić. Dolać resztę wody i dokończyć wyrabianie. Dodać koncentrat i dokładnie wymieszać. Na bok łyżeczki nabierać małe porcje ciasta i wrzucać na wodę. Gotować przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Łyżką cedzakową wyjmować kluski na sito.Na talerz wyłożyć kluski,zalać gorącym kremem i posypać szczypiorkiem. Smacznego!