Sposób przygotowania:
Pudliszkowy chłodnik pomidorowy
Cebule szalotki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórka również obieramy i kroimy po połowie. Paprykę oczyszczamy i wrzucamy na patelnię grillową. Smażymy kilkanaście minut na małym ogniu, aż skórka zacznie delikatnie odchodzić. Do blendera dodajemy przecier pomidorowy. Wrzucamy ogórki, czosnek oraz szalotkę. Wlewamy olej balsamiczny i dodajemy koncentrat pomidorowy. Wlewamy jeszcze olej lniany. Przyprawiamy solą oraz czarnym mielonym pieprzem do smaku. Miksujemy. Gdy papryka się usmaży ściągamy skórkę i paprykę dodajemy do reszty składników. Bułkę moczymy w wodzie, a gdy będzie miękka dodajemy do blendera. Ponownie miksujemy. Smakujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Wędlinę kroimy w plastry, a potem w paski. Jajka gotujemy na twardo. Zupę możemy przed podaniem schłodzić lub podawać prosto z blendera wraz z ugotowanym jajkiem i wędliną. Smacznego.
marietta