dorsur

dorsur

Kucharz
[Przepisów: 6]

Pulpeciki dla maluszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i pożywne pulpeciki dla małych i dużych. Porcja dla 4 osób.

Pulpeciki dla maluszka

Składniki:

Pulpeciki dla maluszka

 

  • 50 dag chudej cielęciny;
  • 2/3 szklanki bułki tartej;
  • 2 jaja;
  • 2 małe marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • 1/2 małego selera;
  • 1 mała cebula
  • łyżeczka mąki pszennej;
  • łyżeczka margaryny;
  • łyżka oleju lub oliwy
  • sól, pieprz, papryka słodka mielona.

Sposób przygotowania:

Pulpeciki dla maluszka
Mięso myjemy, mielimy w maszynce. Dodajemy do mięsa bułkę tartą i podsmażoną na oleju lub oliwie, drobno posiekaną cebulę. Na koniec wbijamy jaja, doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Formujemy niewielkie pulpeciki, układamy je do rondelka, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy pokrojone w plasterki warzywa, doprawiamy niewielką ilością soli i dusimy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec doprawiamy sos mąką rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody, całość gotujemy i podajemy na ciepło.

Tagi:

tarta