rzelkazag

rzelkazag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 379]

Pulpeciki mięsno- ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pulpety z mięsem, ryżem i natką pietruszki scalone odrobiną koncentratu pomidorowego. Bardzo smaczne zarówno same jak i do obiadu.

Pulpeciki mięsno- ryżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pulpeciki mięsno- ryżowe

 

  • Na ok 20 pulpecików:

 

  • 25 dkg wieprzowego mięsa mielonego
  • 1.5 szklanki ugotowanego ryżu
  • pęczek pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • mały słoiczek przecieru pomidorowego (ok. 150g)
  • 0,5 l wody
  • 0.5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Pulpeciki mięsno- ryżowe
Mięso wieprzowe łączymy z ryżem, pietruszką oraz 3 łyżeczkami przecieru pomidorowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy pulpety. Smażymy na patelni teflonowej często obracając by się nie przypaliły. Po upieczeniu stawiamy na najmniejszym ogniu , zalewamy bulionem i gotujemy do całkowitego odparowania bulionu. Wodę, pozostały przecier i mąkę łączymy ze sobą i gotujemy na małym ogniu. Zalewamy pulpety i smażymy jeszcze 2 minutki. Podajemy na ciepło.
Pulpeciki mięsno- ryżowe
Z mięsa, ryżu, przecieru i pietruszki przygotowujemy masę na pulpety
Pulpeciki mięsno- ryżowe
Z przygotowanej masy formujemy pulpeciki

Tagi:

ryż mięso