Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Pulpety mięsno-ryżowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Robię na następny dzień po zrobieniu Faszerowanej kalarepki.

Pulpety mięsno-ryżowe

Składniki:

Pulpety mięsno-ryżowe

 

  • 10 dag mielonego mięsa
  • 5 dag ugotowanego ryżu
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz mielony
  • 1 mała kalarepka ( lub kawałki wydrążone ze środków 2 kalarepek przygotowanych do faszerowania )
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 4 łyżki pokrojonego koperku
  • szczypta cukru
  • sok z cytryny
  • 1 szklanka wywaru z duszenia kalarepek ( lub wody + 1/5 kostki bulionu drobiowego Knorra )
  • 2 łyżeczki mąki

 

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-ryżowe
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na łyżce oleju. Wymieszać mięso, ryż , cebulę , 2 łyżki kopru. Doprawić solą i pieprzem . Zrobić 8 kulek. Gotować obok duszącej się faszerowanej kalarepki lub w szklance wrzącej wody z 1/5 kostki bulionu drobiowego Knorra przez 15 minut. Wyjąć łyżką cedzakową z płynu. Do Wywaru włożyć pokrojoną kalarepkę i marchew . Gotować na małym gazie 20 minut. Dodać masło, resztę kopru. Zasypać mąką .Wymieszać . Doprawić solą , cukrem , sokiem z cytryny. Włożyć pulpety i podgrzać je . Najłatwiej jest robić jednocześnie i faszerowane kalarepki i te pulpeciki. Miesza się wtedy mięso z ryżem i cebulą robiąc farsz do kalarepek , a z reszty która zostanie pulpety. Tak samo po wydrążeniu kalarepek wystarczy tylko do kawałków kalarepki dokroić marchewki i udusić .Pulpety ugotować obok duszącej się kalarepki .