Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pulpety z mięsa i ryżu jako dodatek do rosołu.

Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu

 

  • 250g mięsa mielonego z łopatki
  • niecały woreczek ryżu
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • mała czerwona cebula
  • łyżka bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • żółtko
  • bulion/woda do gotowania pulpetów

 

 

Sposób przygotowania:

Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu
Ryż ugotowac na sypko w osolonej wodzie. Cebulę bardzo drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, dodać żółtko, cebulę oraz bułkę tartą. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dodać posiekaną drobno natkę pietruszki oraz ugotowany ryż, wymieszać. Z masy formować małe kuleczki i wrzucać je do bulionu/osolonej wody. Gotować do wypłynięcia, następnie kilka minut. Pulpeciki podawać z rosołem.
Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu
Składniki dokładnie połączyć i dobrze doprawić.
Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu
Z masy formować małe kształtne kuleczki.
Pulpety mięsno-ryżowe do rosołu
Pulpety ugotować w bulionie lub osolonej wodzie.