Sposób przygotowania:
Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście
Kapustę płukamy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do kapusty. W garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę z liściem laurowym i 1/2 wody. Dodajemy przyprawę do kapusty i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. W malakserze siekamy mięso. Do posiekanego mięsa dodajemy kasze jęczmienną, jajko, sól, pieprz,pieprz ziołowy i chili. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy kulki. W garnku układamy na dno kapustę (która się gotowała), na kapustę układamy pulpety a na nie kapustę. Jeśli mamy więcej pulpetów układamy na górę a na nie znów kapustę. Dolewamy ok 1/2 szkl wody i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min. Wyciągamy pulpety i do kapusty dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, wkładamy spowrotem mięso i dusimy ok 5 min.