Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne pulpeciki, lekko ostre w towarzystwie kapusty.

Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście

 

  • 0,7 kg kapusty kiszonej
  • 2 marchewki
  • 0,5 kg mięsa z indyka
  • 1 szkl ugotowanej kaszy jęczmiennej
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki przyprawy do kapusty
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 jajko
  • liść laurowy
  • 1/4 łyżeczki kminku

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście
Kapustę płukamy, odciskamy i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do kapusty. W garnku szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy kapustę z liściem laurowym i 1/2 wody. Dodajemy przyprawę do kapusty i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 min. W malakserze siekamy mięso. Do posiekanego mięsa dodajemy kasze jęczmienną, jajko, sól, pieprz,pieprz ziołowy i chili. Mieszamy na jednolitą masę i formujemy kulki. W garnku układamy na dno kapustę (która się gotowała), na kapustę układamy pulpety a na nie kapustę. Jeśli mamy więcej pulpetów układamy na górę a na nie znów kapustę. Dolewamy ok 1/2 szkl wody i dusimy na wolnym ogniu ok 20 min. Wyciągamy pulpety i do kapusty dodajemy przecier pomidorowy. Mieszamy, wkładamy spowrotem mięso i dusimy ok 5 min.
Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście
Kapustę odcisnąć i wymieszać z tartą marchewką
Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście
W malakserze siekamy mięso z indyka i dodajemy kaszę jęczmienną
Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście
Pulpety układamy na warstwie kapusty i drugą warstwa przykrywamy
Pulpeciki mięsno-jęczmienne w kapuście
Do kapusty dodajemy przecier pomidorowy