Sposób przygotowania:
Młoda kapusta z pulpecikami z ryżem
Zaczynam od ugotowania ryżu, przepłukuję go pod wodą i gotuję 15 minut w osolonej wodzie . Następnie odcedzam i zostawiam do wystudzenia, wodę zostawiam.
Zmielone mięso przekładam do miski, dodaję jajko, namoczoną bułkę tartą ,przyprawy oraz wystudzony ryż. Całość dokładnie wyrabiam, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Z masy mięsno ryżowej, formuję pulpeciki i gotuję je ( 15 minut )w wodzie pozostałej z gotowania ryżu ( około 750 ml) Po ugotowaniu wyciągam do miseczki i owijam folią.
Cebulę i czosnek obieram i podsmażam na oleju. Kapustę myję, szatkuję i przekładam do garnka z cebulą i czosnkiem, duszę chwilę aż kapusta puści sok, dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Mieszam i podlewam wodą z gotowania pulpecików. Gotuje do miękkości.
Na koniec doprawiam do smaku, i przekładam do kapusty pulpety, tak aby się zagrzały i podaję od razu.
Można jeść z pieczywem , ziemniakami lub same. Dla mnie wystarczą solo, ryż w zupełności syci.
Zmielone mięso przekładam do miski, dodaję jajko, namoczoną bułkę tartą ,przyprawy oraz wystudzony ryż. Całość dokładnie wyrabiam, można dodać 2 łyżki zimnej wody. Z masy mięsno ryżowej, formuję pulpeciki i gotuję je ( 15 minut )w wodzie pozostałej z gotowania ryżu ( około 750 ml) Po ugotowaniu wyciągam do miseczki i owijam folią.
Cebulę i czosnek obieram i podsmażam na oleju. Kapustę myję, szatkuję i przekładam do garnka z cebulą i czosnkiem, duszę chwilę aż kapusta puści sok, dodaję przyprawy, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Mieszam i podlewam wodą z gotowania pulpecików. Gotuje do miękkości.
Na koniec doprawiam do smaku, i przekładam do kapusty pulpety, tak aby się zagrzały i podaję od razu.
Można jeść z pieczywem , ziemniakami lub same. Dla mnie wystarczą solo, ryż w zupełności syci.