Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pulpeciki w ketchupie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pulpeciki ze zmielonej wieprzowiny z pieczarkami i cebulą w sosie ketchupowym.

Pulpeciki w ketchupie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pulpeciki w ketchupie

 

  • 1 gruba kromka czerstwego pszennego chleba
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w ketchupie
Kromkę chleba namoczyć w wodzie (można ją zastąpić bułką kajzerką). Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać odciśnięty z wody chleb, jajko, przyprawę w płynie i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Pulpeciki zrumienić z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do mięsa z cebulą. Smażyć razem kilka minut. Dodać ketchup, wlać szklankę wody, wymieszać. Wszystko gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.
Pulpeciki w ketchupie
Mięso z dodatkiem odciśniętego z wody chleba jajka i przypraw.
Pulpeciki w ketchupie
Małe okrągłe pulpeciki smażone na oleju.
Pulpeciki w ketchupie
Pokrojone w półplasterki pieczarki dodane do mięsa z cebulą.
Pulpeciki w ketchupie
Ketchup i woda dodane do podsmażonego z cebulą i grzybami mięsa.