Sposób przygotowania:
Pulpeciki w ketchupie
Kromkę chleba namoczyć w wodzie (można ją zastąpić bułką kajzerką). Do mięsa (użyłam zmielonej szynki) dodać odciśnięty z wody chleb, jajko, przyprawę w płynie i pieprz. Dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy formować małe, okrągłe pulpeciki. Kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Pulpeciki zrumienić z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka, dodać do mięsa. Smażyć, aż cebula się zeszkli. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do mięsa z cebulą. Smażyć razem kilka minut. Dodać ketchup, wlać szklankę wody, wymieszać. Wszystko gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby sos doprawić do smaku odrobiną soli lub przyprawy uniwersalnej.