WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 835]

Pulpeciki w sosie dyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Delikatne i aromatyczne pulpeciki drobiowe z natką pietruszki i papryką, w aksamitnym sosie z pieczonej dyni.

Pulpeciki w sosie dyniowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie dyniowym

Pulpety

  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sos

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie dyniowym

Dynia

Pulpeciki w sosie dyniowym
Dynię możemy podlać też odrobiną wody przy pieczeniu.

Dynię myjemy, kroimy na kawałki i układamy na blaszce. Dodajemy pokrojoną grubo cebulę oraz czosnek. Pieczemy w 200 stopniach, aż stanie się zupełnie miękka i studzimy.

Sos

Pulpeciki w sosie dyniowym
Dynię z cebulą i czosnkiem blendujemy na gładki sos.

Z dyni usuwamy skórkę i wszystko przekładamy do garnka. Blendujemy na gładki sos i dolewamy bulion. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku.

Mięso

Pulpeciki w sosie dyniowym
Do pulpecików możemy też użyć innych dodatków.

Mięso wyrabiamy dokładnie z namoczoną w mleku bułką i jajkiem. Doprawiamy, dodajemy po siekane natkę pietruszki i pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie jeszcze raz wyrabiamy.

Gotowanie

Pulpeciki w sosie dyniowym
Mieszamy cały czas podczas gotowania, by sos się nie przypalił.

Do gotującego się sosu wrzucamy małe pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu ok pół godziny, aż będą odpowiednio ugotowane.