Sposób przygotowania:
Pulpeciki w sosie koperkowymETAP 1:
Łopatkę wieprzową mielimy przez maszynkę na mielone.
ETAP 2:
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa.
ETAP 3:
Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy 1/3 drobno posiekanego koperku, bułkę tartą i przyprawy do smaku.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
ETAP 4:
Z mięsa forujemy nie za duże pulpeciki.
ETAP 5:
Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i pozostałym posiekanym koperkiem.
ETAP 6:
Pulpety obtaczamy w mące.
ETAP 7:
Do gotującego się bulionu wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 25 minut.
Po tym czasie sos z pulpetami zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.