gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Pulpeciki w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tak przygotowane pulpeciki w sosie koperkowym podaję z ziemniakami i surówką jako danie główne na obiad.

Pulpeciki w sosie koperkowym

Składniki:

Pulpeciki w sosie koperkowym

 

Sposób przygotowania:

Pulpeciki w sosie koperkowym

ETAP 1:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Mięso wieprzowe mielimy w maszynce na mielone.

Łopatkę wieprzową mielimy przez maszynkę na mielone.

ETAP 2:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Startą na tarce marchewkę dodajemy do mięsa.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do mięsa.

ETAP 3:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Do mięsa i marchewki dodajemy koperek, jajko, bułkę tartą i przyprawy.

Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy 1/3 drobno posiekanego koperku, bułkę tartą i przyprawy do smaku.

Wszystko razem dokładnie mieszamy.

ETAP 4:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Z przyprawionego mięsa formjemy klopisiki.

Z mięsa forujemy nie za duże pulpeciki.

ETAP 5:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Wodę z kostakmi rosołowymi i koperkiem zagotowjemy.

Wodę zagotowujemy z kostkami rosołowymi i pozostałym posiekanym koperkiem.

ETAP 6:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Uformowane puplety obtaczamy w mące.

Pulpety obtaczamy w mące.

ETAP 7:

Pulpeciki w sosie koperkowym
Pulpety gotujemy w bulionie ok. 25 minut.

Do gotującego się bulionu wkładamy pulpeciki. Gotujemy ok. 25 minut.
Po tym czasie sos z pulpetami zagęszczamy mąką wymieszaną z mlekiem.


Tagi:

mięso danie sos