Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1424]

Pulpety w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Pulpety możemy podawać z ryżem lub ziemniakami.

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

Pulpety w sosie koperkowym

pulpety

  • mięso mielone - 500 g wieprzowo - wołowe
  • cebula - 1 szt
  • tłuszcz
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 5 łyżek
  • sól i pieprz
  • mąka do obtoczenia

Sos koperkowy :

  • koperek - 1 pęczek
  • śmietana 36 %- 1 szkl
  • wywar jarzynowy - 600 ml

Sposób przygotowania:

Pulpety w sosie koperkowym
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, sól , pieprz i bułkę. Cebulę obrać , pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu , dodać do mięsa, dobrze wymieszać. Z masy mięsnej formować pulpeciki, obtaczać w mące. Do garnka wlać wywar jarzynowy, zagotować.

Na gotujący się wywar , wrzucić pulpety, gotować na wolnym ogniu przez ok.15 minut. Następnie dodać śmietankę i koperek , gotować jeszcze przez chwilę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdyby sos był za rzadki, to zagęścić mąką . Smacznego ! 

Tagi:

pulpety dania