kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 900]

Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kremowy sos śmietanowy a w nim soczysty schab z czosnkową nutą i aromatyczne grzyby leśne. Całość podana z kluseczkami lub ziemniaczkami i gotowanymi warzywami stanowi smakowity i łatwy w przygotowaniu obiad.

Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym

Składniki:

Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym

podstawowe

  • 500 g grzybów leśnych
  • 5-6 kotletów z schabu (grubości około 1cm)
  • 3 ząbki czosnku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 spore cebulki szalotki
  • 1 łyżeczka masła
  • 150 ml śmietanki 18% (w temp pokojowej lub lekko ogrzanej)
  • świeży tymianek lub macierzanka

Sposób przygotowania:

Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym
Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.

Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki.

Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.

Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.

Serwować posypane świeżym tymiankiem lub macierzanką z gotowanymi warzywami oraz ziemniakami lub kluseczkami.