Sposób przygotowania:
Schab z leśnymi grzybami w sosie śmietanowym
Grzyby szybko umyć pod zimną wodą. Ułożyć na papierowym ręczniku do odsączenia.
Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki.
Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Serwować posypane świeżym tymiankiem lub macierzanką z gotowanymi warzywami oraz ziemniakami lub kluseczkami.
Schab doprawić z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtoczyć w mące ziemniaczanej. Strzepać nadmiar maki.
Na sporej patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć grzyby przez kilka minut aż odparują nadmiar wody. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę i przesmażać aż się zeszkli. Dodać łyżeczkę masła i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przełożyć na talerz.
Na patelnię po grzybach dodać nieco oliwy i przesmażyć przygotowany wcześniej schab na złoto z obu stron. Dołożyć z powrotem grzyby. Dolać śmietankę i zagotować. Zredukować do pożądanej gęstości. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Serwować posypane świeżym tymiankiem lub macierzanką z gotowanymi warzywami oraz ziemniakami lub kluseczkami.
biedroneczki
mocsłodkości